“`html
Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicilerin yanıltılmasını önlemek amacıyla gıda etiketlerinde, reklamlarda ve restoran menülerinde önemli değişiklikler yapma kararı aldı.
Vejetaryen ve vegan gıdalara yönelik reklam ve sunumlar, hayvansal ürünler ile ikame algısı yaratmamalıdır.
Bu kapsamda, Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda işletmelerinin uyum sağlaması gereken yeni kurallar içeren “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzu”nu güncelledi.
Güncellenmiş kılavuzda, gıda etiketleri, tanıtımları ve sunumlarında “vejetaryen/vegan”
31 ARALIK 2026’YA KADAR UYUM SÜRECİ TANINDI
Gıda işletmeleri, yeni kılavuzun şartlarına 31 Aralık 2026 tarihine kadar uymakla yükümlü olacak. Bu tarihten sonra düzenlemelere aykırı ürünler raflarda yer almayacak.
GIDA ETİKETİ, TANITIMI VE SUNUMU
Gıdaların etiketi, tanıtımı ve sunumuyla ilgili terim ve ifadelerin gözden geçirilmesi, tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi, yanıltılmasının önlenmesi ve gıda işletmelerine yardımcı olmak amacıyla gerçekleştirildi.
MARGARİN PAKETLERİNDE TEREYAĞINA BENZER İFADELER YASAK
Gıda etiketleri, yanıltıcı unsurlar içermemelidir. Örneğin, margarin etiketlerinde tereyağına benzer ifadeler veya görseller kullanılmayacak. Bitkisel yağlar için de zeytinyağını çağrıştıracak ifadeler yasaklanmıştır.
Gıda işletmecilerinin isimlerinde yer alan terimler, yanıltıcı algılar yaratmamalıdır. Bu terimlerin hepsi aynı fontta yazılacaktır.
Sadece AROMA İLE HAZIRLANAN GIDALAR YANILTMAYACAK
Sadece aroması olan bir gıdada, ilgili gıdanın var olduğu izlenimini verecek ifadeler kullanılamayacak. Peynir aroması ile yapılan bir üründe “peynirli” ifadesi yerine “peynir aromalı” ifadesi tercih edilecektir.
BUZLU ÜRÜNLER DONDURMA GİBİ GÖSTERİLEMEYECEK
Buzlu ürünlerin etiketlerinde inek veya koyun gibi hayvan figürlerine yer verilmeyecek, ürünlerin dondurma algısı yaratması engellenecektir.
“EV YAPIMI” İFADESİ KALDIRILDI
Endüstriyel üretimle yapılan gıdalarda “ev yapımı” ifadesi kullanılmayacak, “ev yapımı tadında” ifadesi ise kullanılabilecektir. Süt ürünleri etiketlerinde ise “köy”, “ev”, “geleneksel” gibi ifadeler yasaktır.
FERMANTASYON GIDA ÜRÜNLERİNDE YÜZDE 100 YAZILAMAYACAK
Fermente edilen süt ürünlerinde “yüzde 100” gibi ifadeler geçerli olmayacak, buna karşılık benzer gıdalar için bu ifade kullanılabilecektir.
Kahve karışımlarında, sadece kahve içeren ürünlerde “yüzde 100 kahve” ifadesi yer alabilecektir.
EV DIŞI KULLANIM İFADELERİ KALDIRILDI
Toplu tüketim yerleri için üretilen gıdalarda “ev dışı tüketime uygundur” gibi ifadeler yanıltıcı olabileceği için kullanılamayacak. Bunun yerine “catering”, “profesyonellere” gibi terimler tercih edilecektir.
YER FISTIKLI ÜRÜN YALNIZCA “YER FISTIKLI” OLARAK ADLANDIRILACAK
Yer fıstığı ile yapılan ürünlerde sadece “yer fıstıklı” ibaresi bulunacak; “fıstıklı” ifadesine yer verilmeyecek.
“YOĞURTLU KEBAP” ADI DEĞİŞİYOR
Kebap ile yanında yoğurt varsa “yoğurtlu kebap” ibaresi yazılacak, başka bir fermente ürün eklenmişse, o ürünün adı yazılacak.
VEJETARYEN/VEGAN ÜRÜNLERDE YENİ DÜZENLEMELER
Kılavuzda, vejetaryen ve vegan ürünlerin reklam ve sunumlarına dair yeni kurallar belirlendi. Bu ürünlerin reklamı, hayvansal ürünlerin yerini aldığı algısı yaratmayacak şekilde yapılmalıdır.
Vegan ürünler, hayvansal gıda algısı oluşturmayacak şekilde tasarlanmalıdır.
VEGAN ÜRÜNLERDE HAYVANSAL FIGÜR YER ALMAYACAK
Vegan ürünlerin etiketinde hayvansal gıda ile ilgili ifadeler ve görseller yer almayacaktır. Vejetaryen ürünlerde de hayvansal gıda ifadeleri kullanılmayacaktır.
Vejetaryen ve vegan ürünlerin adlandırmasında, “bitkisel”, “vegan” ve “vejetaryen” ifadeleri dışında köfte, sosis gibi ifadeler de kullanılabilecektir.
GELENEKSEL ÜRÜNLER İÇİN YASAKLI İFADELER
Gıda etiketlerinde hayvansal öğeler içeren gıdaların coğrafi işaretleri ya da geleneksel adlandırmaları kullanılamayacak.
Kılavuz, yanıltıcı ifadelerin kullanımını da kısıtlamaktadır.
MENÜLERDE VEJETARYEN VE VEGAN ÜRÜNLER AÇIKÇA BELİRTİLECEK
Toplu tüketim alanlarında sunulan vejetaryen ve vegan gıdalar, menülerde belirgin bir şekilde tanıtılacak. “Vejetaryenler için uygundur” ifadesi, kolayca okunabilir bir biçimde tüketicilere sunulacaktır.
Bileşimi gereği hayvansal gıda içermeyen ürünlerde, menülerde “Vejetaryen/Vegan tüketimine uygundur” ifadesi kullanılabilecektir.
“`