1 Mayıs tutuklularından 6 kişi serbest bırakıldı
Anayasa Mahkemesi’nin kararına da dayanarak 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isterken polisle karşı karşıya gelenlere yönelik operasyonlarda gözaltına alınıp tutuklanan kişilerden 6’sı bugün serbest bırakıldı.
1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isterken Saraçhane, Beşiktaş, Beyoğlu gibi semtlerde polisle karşı karşıya gelenlere yönelik düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınanlardan 77’si tutuklanmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tutuklananlardan 30’u hakkında iddianame düzenlenmişti. İddianamede, 30 tutuklu hakkında; “kanunsuz toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılma” suçlamasıyla 8 aydan 4 buçuk yıla kadar, “görevi yaptırmamak için direnme” suçlamasıyla 8 aydan 4 yıla kadar, “kamu malına zarar verme” suçlamasıyla da 1 buçuk yıldan 4 buçuk yıla kadar olmak üzere toplamda 3 yıl 9 aydan 17 yıla kadar hapis cezası istenmişti.
Tutuklulardan 6’sı yapılan itirazlar sonucunda bugün serbest bırakıldı. Dosyada toplamda 52 tutuklu kaldı. Davanın ilk duruşması 17 Temmuz’da yapılacak. (ANKA)
AYM, Taksim’in 1 Mayıs’a kapatılmasını hak ihlali saydı: “Taksim işçi ve emekçilerin ortak hafızası, kuşaklar boyunca aktarmalı” Anayasa Mahkemesi (AYM), 2014 ve 2015 yılında 1 Mayıs kutlamalarının Taksim Meydanı’nda yapılmasının Valilik kararıyla engellenmesini hak ihlali saydı. “Toplantı ve gösteri yürüyüşü” düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmeden Yüksek Mahkeme, başvuruculara 18’er bin lira tazminat ödenmesine karar verdi. Kararında, Taksim’in işçi ve emekçilerin “ortak hafızası” ve “sembolik değeri” olduğuna vurgu yapan AYM, “Kendisini o kültürün bir parçası olarak gören her kişinin 1 Mayıs günlerinde Taksim Meydanı’nın ifade ettiği anlamı doğrudan tecrübe etmek ve edindiği tecrübeyi kuşaklar boyunca aktarmak için burada bulunma hakkı vardır” dedi. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 2014 ve 2015 yılları 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarının Taksim’de yapılmasını engelleyen Valilik kararlarını AYM’ye taşımıştı. AYM, 2016 yılında yapılan başvuruları gündemine alarak 7 yıl sonra karara bağlamış, karar 15 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. – AYM, Taksim’in 1 Mayıs’a kapatılmasını hak ihlali saydı: “Taksim işçi ve emekçilerin ortak hafızası, kuşaklar boyunca aktarmalı” TIKLAYIN – AYM “Taksim işçilerin ortak hafızası, kuşaklar boyunca aktarmalı” dedi, Bakanlık ve Valilik izin vermedi: Hangi miting meydanını istiyorlarsa emirlerinde… |